Alles over de twintig weken echo

De twintig weken echo wordt vaak gezien als een heel bijzonder moment tijdens de zwangerschap en tevens ook een heel belangrijk moment. Op het moment van de twintig weken echo ben je precies op de helft van je zwangerschap en wordt er voor de eerste keer grondig naar je kindje gekeken door middel van een echo. Maar wat gebeurt er nog meer tijdens dit echo moment? Je vindt het hieronder.

Waarom een twintig weken echo?

In Nederland is het zo dat je bij je zwangerschap recht hebt op minimaal twee echo’s. Dit is een termijnecho welke plaatsvindt bij tien weken om de uitrekendatum te berekenen en de twintig weken echo. De twintig weken echo vindt dus vaak plaats tussen de negentiende en twintigste week van je zwangerschap. Deze echo duurt meestal een half uur en hierbij wordt er vaak gekeken of je kindje eventueel aangeboren afwijkingen heeft.

Wat valt er te zien bij de twintigwekenecho?

Ondanks wat veel aanstaande ouders denken is het zo dat je bij een twintig weken echo vaak niet meer zien dan bij de echo’s voor deze echo. Vaak zie je een zwart-witte vlek die spartelt welke je kindje moet voorstellen.  Tijdens deze echo zal de verloskundige je kindje grondig nalopen. Zo wordt er gekeken of je kindje afwijkingen heeft zoals een open ruggetje, klompvoeten of andere afwijkingen heeft. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de ligging van de placenta, of je kindje voldoende groeit en of er voldoende vruchtwater is. Ook is het vaak zo dat je bij je twintig weken echo het geslacht van je kindje te weten kunt komen. Vind je dit te lang wachten dan kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een pretecho te maken bij Pretecho&zo, hier kan de geslachtsbepaling echo al vanaf 13 weken plaatsvinden.

Waarom kiezen aanstaande ouders voor geen twintig weken echo?

Ondanks dat veel aanstaande ouders deze echo zien als het moment tijdens de zwangerschap zijn er ook ouders die ervoor kiezen om geen twintig weken echo te nemen. Dit komt omdat er tijdens deze echo afwijkingen bij je kindje geconstateerd kunnen worden waarna er vaak vervolgonderzoeken moeten plaatsvinden. Bij zo’n vervolgonderzoek is het soms ook zo dat er geconstateerd wordt dat er niks aan de hand is. In dit geval is dit een grote geruststelling maar het kan ook zou zijn dat er medische ingrepen noodzakelijk zijn tijdens of na de zwangerschap en hierbij worden zowel jij als je kindje goed in de gaten gehouden.

Reacties zijn gesloten.